Благо Георгиев: В Русия леко се подиграват на Левски

12:06
Благо Георгиев: В Русия леко се подиграват на Левски
Звездата на Терек Грозни Благой Георгиев винаги е бил интересен събеседник. Националът се съгласи да отговори на въпросите на "Меридиан Мач" преди мачовете на България с Кипър и Грузия. Освен за представителния ни тим Благо говори и за живота в Русия, настоящия си клуб Терек и кариерата си като цяло.

- Благо, вече е трудно да говорим за цели в националния отбор, но какво следва оттук нататък?

- Според мен още имаме шансове за второто място. Да, наистина, малки са, но докато има такива, трябва да побеждаваме. Именно заради това трябва да вземем трите точки срещу Кипър и Грузия.

- А изобщо може ли да изгубим точки в Кипър?

- Може. Вече няма слаби отбори. Виждате колко се изравни футболът. Ние обаче отиваме за победа. Именно това, че подценихме т.нар. малки отбори, ни изигра лоша шега и в тези квалификации. Именно загубата на точки срещу тези тимове повлия на шансовете ни за класиране на световното в ЮАР. Жалко е, че вече не разчитаме само на собствените си сили за класиране, а всичко е в ръцете на съперниците ни, които се надяваме да сбъркат.

- Кой беше преломният момент в тези квалификации?

- Като започнем от мача с Черна гора там и стигнем до равенството с Ейре в София. В Подгорица бяхме на път да запишем победа, да започнем с три точки, което щеше да е голям плюс в тази дълга битка. За жалост това не стана, а ние дори бяхме на път да загубим в Черна гора, въпреки че бяхме повели. Срещу Ейре тук отново бяхме по-добри, но пак не успяхме да победим. Равенството с Грузия също повлия много на шансовете ни за класиране. Според мен мачът в Тбилиси беше най-слабият за нас в тези квалификации и само късметът ни помогна да си тръгнем с точка.

- Вече трети цикъл си част от националния отбор. Какво не ни достига за класиране?

- Не знам. Виждате, че имаме добри футболисти, добри треньори, но винаги сме най-добрият трети тим. Това нещо трябва да се промени, защото България не може да пропуска с лека ръка световни и европейски първенства.

- Вероятността поколението на Бербо, Стилиян и Мартин, от което си част и ти, да не играе на световно първенство е много голяма...

- За жалост е така. Ние обаче ще направим всичко възможно да се класираме на световно първенство. Вярно, че нямаме много време за това, но със Станимир Стоилов и с тези отлични играчи мисля, че не е сериозно да не се класираме на голям футболен форум.

- Според теб Ейре по-добри ли са от нас?


- Лично мое мнение е, че ние сме по-добри. За жалост обаче те взеха максимума от повечето си мачове, докато ние не успяхме. Според мен най-логично щеше да е да се класираме ние и Италия. Просто като единици и като отбор ние сме много пред Ейре.

- Започнахте квалификациите с Пламен Марков, а ги завършвате със Станимир Стоилов. Какво се промени в отбора при смяната на треньорите?


- И Пламен Марков, и Станимир Стоилов са отлични специалисти. Виждате, че при Мъри всичко е наред. Тренираме с приповдигнато настроение. Успехите на Стоилов с Левски са красноречиви за неговите качества. Дано тези успехи се пренесат и в националния тим.

- Усеща ли се твърдата игра на Наско Сираков?


- Присъствието му е голям плюс за националния отбор. Той е лидер, който е свикнал да побеждава. С него успехите неминуемо ще дойдат. Сираков е човек, на когото може да разчиташ.

- Президентът на Славия Венцеслав Стефанов доста често напада Стоилов и Сираков. Това влияе ли ти на теб?


- Той е президент на Славия и има право да говори, каквото си иска. Аз съм в отлични отношения със Стоилов и Сираков. Венци Стефанов е един от хората, които са дали повече пари за футбол, отколкото са взели. Нормално е него да го боли за националния отбор.

- В последните мачове на националния отбор оставаш резерва. Това тормози ли те?

- Е, на никого не му е приятно да е резерва. Всеки, включително и аз, иска да играе всеки мач по 90 минути. Има обаче и други футболисти в тима, които също искат да играят. Тук обаче говорим за националния отбор на България – колкото и минути да съм на терена, аз трябва да давам всичко от себе си за победата.

- Твоят съотборник в Терек Вальо Илиев бе отритнат от състава. Коментирате ли тази тема двамата?

- Да. Напълно разбираемо той не е доволен от този факт. Всеки иска да играе за националния отбор на своята родина. Вальо е един прекрасен футболист, който притежава много качества. Последната дума обаче има Станимир Стоилов.

- Вече почти година си в Русия. Свикна ли с живота там?


- Свикнах. Моите съотборници са големи мъжкари, с които се разбирам отлично. Като цяло сме отбор и извън терена, което ни помага в много случаи. Не мога да кажа кой е най-големият ми приятел в Терек, защото с всички се разбирам еднакво добре. Разбира се, с Вальо ми е най-лесно, защото той ми помогна много при аклиматизацията, а освен това е и българин.

- Как е нощният живот?

- Почти нямаме време за излизания. През цялото време сме на тренировки.

- Президентът на Терек Рамзан Кадиров ти подари джип след една от победите...

- ...Това не искам да го коментирам. Факт е обаче, че шефовете на Терек са много щедри.

- По медиите излезе информация, че твоят съотборник Флорентин Петре ще зареже футбола, защото ще става автомобилен състезател. Вярно ли е това?


- Знам, че Флорентин много го влекат автомобилите. За това, дали ще се отказва от футбола, обаче не е ставало дума. На мен не ми се вярва.

- Къде щеше да е Терек, ако беше в българското първенство?

- Със сигурност щеше да е в шестицата, ако не и по-напред.

- Яд ли те е, че не премина в клуб от Западна Европа преди година?

- Не ме е яд за нищо. В Терек ми е много хубаво и засега съм се съсредоточил изцяло върху изявите си за тима. Ако бях преминал в Торино, щях да играя в Серия А шест месеца, а след това... Все пак да не забравяме, че Торино изпадна. Смятам, че Терек е един много добър тим. Остават шест кръга до края на първенството и след това ще видим какво ще правя. Знам, че за мен оферти има, но всичко е въпрос на разговори.

- Сигурно си запознат с т.нар. "Казанска афера". Какво е мнението на руснаците за този случай?

- Доста се писа и изговори за това нещо. От Рубин казаха, че за такива футболисти не са чували. Странното е как в навечерието на вечното дерби толкова важни футболисти за Левски заминават за Русия, където отиват в нищото. По това време Рубин нито може да привлича нови, нито да ги картотекира. В момента в Русия леко се подиграват на "сините".

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

Notlike
09.10.2009 15:26

Хаххаа, Рубин НЕ могат да картотекират, видяхте ли! Футболист ви го каза. А Благо не ще да обижда говедата, пуснете газета.ру и скивайте за какъв ташак стават ФК 1914 *lol*

RagnaroK
09.10.2009 13:07

Кво леко те хората се заливат от смях с наще олигофрени ,леко било *lol*